Nieuws van Eminent Seeds


27 mei 2019

Nieuws update ToBRFV

Nieuws update ToBRFV

Bij Eminent Seeds staat kwaliteit voorop. De opkomst van ToBRFV heeft ons een reden gegeven om ons hygiëneprotocol opnieuw te beoordelen en extra maatregelen toe te voegen om te voorkomen dat virussen zich verspreiden naar onze zaadproductie. Dankzij onze nauwkeurige aanpak en met zaadtesten die uitgevoerd zijn door een extern laboratorium, kunnen we verzekeren dat onze zaden vrij zijn van ToBRFV. 

We willen u graag meer informatie geven over de manier waarop we omgaan met de dreiging van ToBRFV. Via een Q & A hopen we antwoorden te geven op vragen die u mogelijk heeft over het virus en over de stappen die we hebben genomen om te voorkomen dat dit virus onze zaden infecteert.

Wat is ToBRFV?

Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is een relatief nieuw virus dat eind 2014 voor het eerst werd gevonden op tomaten in Israël. De ziekte maakt deel uit van het genus tobamovirus. Andere bekende virussen binnen dit genus zijn onder meer het Tomato Mosaic Virus (ToMV), Tobacco Mosaic Virus (TMV) en Cucumber Green Mottle Mosaic Virus (CGMMV). Van ToBRFV is vermeld dat het tomaten en paprika's infecteert.

HOE VERSPREIDT HET VIRUS zich?

Net als bij andere tobamovirussen, wordt ToBRFV mechanisch overgebracht. Dit betekent dat het van de ene plant naar de andere plant kan worden meegenomen via gereedschap, gewaswerkzaamheden, geïnfecteerde plantendelen, grote insecten en materialen. Het is belangrijk om tijdens de gewasverzorging fytosanitaire maatregelen te nemen om verspreiding van het virus te voorkomen. Het virus kan zich ook via zaden verspreiden, daarom geven we een toelichting hoe wij ervoor zorgen dat onze zaden vrij zijn en blijven van ToBRFV.

HOE VOORKOMT EMINENT SEEDS DE VERSPREIDING VAN VIRUSSEN?

Bij Eminent Seeds staat kwaliteit voorop. Al onze planten voor de zaadproductie worden gekweekt in kassen die voldoen aan de fytosanitaire normen van Good Seed and Plant Practices (GSPP).
 
Omdat het niet mogelijk is om virussen te bestrijden, richten wij ons vooral op het voorkomen van de ziekte, om de kans op het te verspreiden enorm te verkleinen. Iedereen die op enige manier betrokken is bij de zaadproductie is opgeleid om zo hygiënisch mogelijk te werken en is zich bewust van alle risico’s om ziekten te verspreiden. Tijdens de teelt worden alle planten in de kas gecontroleerd op symptomen van ziekten.

Om alle mogelijke bronnen van infectie te verwijderen, wordt aan het einde van elke teelt de kas grondig schoongemaakt om zeker te zijn dat de nieuwe teelt schoon start.

WAT DOET EMINENT SEEDS OM TE GARANDEREN DAT DE ZADEN VRIJ ZIJN VAN VIRUSSEN?

De zaadextractie van tomaat wordt gedaan met zuur. Al onze zaden worden gereinigd met behulp van Trisodium Phosphate (TSP), dat de buitenkant van de zaden desinfecteert.
Naast de maatregelen die wij nemen om zaadoverdraagbare ziekten uit onze kassen te houden, laten we monsters van al onze zaadpartijen in een extern laboratorium controleren. Als een ziekte aanwezig zou zijn, worden de zaden direct vernietigd.

Het is altijd mogelijk om onze verkoopafdeling te vragen naar de resultaten van de ziektetoetsen die zijn uitgevoerd op het zaad waarin u geïnteresseerd bent. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met Jan van Heijningen via j.vanheijningen@eminentseeds.nl

Referenties

Luria N, Smith E, Reingold V, Bekelman I, Lapidot M, Levin I, et al. (2017) A New Israeli Tobamovirus Isolate Infects Tomato Plants Harboring Tm-22 Resistance Genes. PLoS ONE 12 (1): e0170429.

Thema:
Categorieen: Bedrijf 
Print

Uw naam
Uw e-mail
Onderwerp
Geef uw bericht op ...
x

 


«december 2019»
madiwodovrzazo
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345